måndag 9 februari 2015

Ja må hon leva!

Nu är det färdigt kalasat för den här gången. Jag har sagt det här tidigare men jag säger det igen, det är så roligt med födelsedagar. Så huippu att vi får fira fyra gånger om året nuförtiden!

På tisdagen var det Erikas riktiga dag och då blev det förstås sång och presenter på sängen. Ian hade fått välja en present åt henne i butiken. Han gick många gånger fram och tillbaka vid leksakshyllan och valde till slut en leksakskamera med djurljud. Dagens andra present stod pappa för och det blev ett par snygga blingbling-skor.




En skön dag med hemmahäng och tulpaner. På eftermiddagen skulle jag baka en kaka dagen till ära, men det tog så länge att den blev färdig först efter att barnen gick och lade sig. Duktigt, va? Som tur hade vi en överbliven Arnold's hjärtbakelse i kylskåpet som fick agera födistårta. Den blev Erikas allra första sötsak. Och den tyckte hon om. En till godisgris i familjen!




Skrämmande demonbarn i bakgrunden.

Igår var det sedan dags för det stora kalaset. Jag läste i senaste numret av Lantliv Mat & Vin (tack till syster för julklappsprenumerationen!) om ett spanskt fikonbröd som man skulle äta till ostar och därifrån for det sen. Tapasbuffet skulle det bli. Nam. Inspirationen fick fart på mig.





 På bordet fanns det spanska fikonbrödet med ostarna tre: cheddar, brie och 1 kg manchego. Pitachips med röra av oliver och bönor, grissini med lufttorkad skinka och en tomat-mozzarellasallad i skymundan. Dessutom finns det en supergod salamikorv bakom fotografens rygg. Gottgott. Kinuskitårtan blev inte den vackraste men god var den i alla fall. Men en skulle ha räckt.

Några recept på slutändan.

Bönröran

1 burk gogreen ekologisk bönmix (innehåller också kikärter)
1 burk kärnfria gröna oliver
citronsaft
olivolja
salt och peppar
ev. gräslök

Mixa bönorna och oliverna till en jämn röra. Tillsätt några matskedar citronsaft och olivolja tills röran har önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Strö över lite gräslök om du vill.

Pitachipsen

6 pitabröd
olivolja
salt och peppar
torkade örter (t.ex. timjan eller rosmarin, eller en blandning, typ provencal)

Skär pitabröden i små snibbar och skär eller dra av dem på mitten. Pensla eller spraya chipsen på båda sidorna, med olivolja. Strö över salt, peppar och torkade örter. Rosta i ugnen på 225° (eller 200° med fläkt) i 7 minuter. Servera med bönröran.


3 kommentarer:

  1. Thinking Pink: Yesterday we went to the first birthday party for my granddaughter Erika Linnea. Her mother, my daughter-in-law Linn-Sofie, has been heard to comment about 'why do girls always have to be in pink and boys in blue, lets give them green and red and orange and yellow'. Yet, yesterday there was little Erika Linnea dressed in a black shirt with black leggings, and low and behold, there was a pink bunny embossed on the shirt and Erika Linnea was wearing a pink tutu of layered tulle - and as for shoes, well, she was barefoot and toddled around on her little pink feet looking in wonderment at all the party guests and prettily wrapped packages.

    And a recipe for the fig bread would also be welcome! Hugs, Hugs, Hugs from Grandma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yes, i know, i have not been able to stay as neutral as i intended. But still i do not protest against pink or blue clothes or toys in themselves. I just don't think girls have to be dressed in pink because they're girls. Or that boys can't wear pink or purple or whatever they want to wear, because they're boys. I just wish we could take the "because you're a girl/boy..." out of the equation and simply let children be themselves and let them develop their own opinions.

      Radera