tisdag 4 november 2014

Pumpor i knutarna

Efter att vi gröpte ur pumporna på fredagen ställde jag bara in pumpaköttet i kylskåpet för att göra något av det senare. Igår fanns det äntligen en ledig stund att ta itu med det. Jag brukar laga färdig pumpapajsfyllning att frysa in. På det sättet är det bara att, när som helst, laga ett pajskal och ta fram en burk med fyllning så är pajen färdig för ugnen. Detta system har dock tre nackdelar:
 • Det är ganska mycket arbete att laga fyllningen.
 • Det är ganska mycket annat än pumpa i fyllningen så den färdiga produkten tar ganska mycket plats i frysen (plats jag inte har).
 • Jag tycks vara den enda i min bekantskapskrets som tycker att pumpapaj är gott.
Men i år när jag sökte på pumparecept hittade jag ganska mycket gott som baserade sig på färdig pumpapúre. Aha! tänkte jag. Jag lagar bara púre och sätter i frysen så kan jag laga vad som helst av den sen. Jag snålar redan nu efter en pumpakaka som jag stötte på i min receptforskning. (Återkommer med recept när jag provat den.)

Här är alltså en idé ifall någon ännu har en pumpa i knutarna efter Halloween eller som jag, bara har innanmätet och tar plats i kylskåpet.

Lägg pumpaköttet på en plåt med bakplåtspapper. Värm ugnen till 175°. Sätt pumpan i ugnen för en timme. Sen är det bara att mixa med stavmixer och sätta upp i burkar eller fryspåsar.Hittills har jag hittat recept på paj, kaka och soppa men jag är säker på att det finns mer. Dessutom var den riktigt god som sådan. Jag blev förvånad över hur stark smak den ugnsrostade púren hade. Jag har alltid tyckt att pumpa i sig inte just smakar något alls, men púren hade en mjuk, krämig nästan lite nötig smak. Med lite kryddor skulle den säkert vara god med en saftig biff. Och Erika skulle säkert kunna äta av den så där bara. Nu blev jag riktigt ivrig på att börja prova på nya pumpasmaker!

2 kommentarer:

 1. Det blev inte av att gröpa pumpor i år hos oss - men jag är inspirerad för nästa år! Då tänker jag göra som du!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bjöd Daniela på pumpasoppa och det var deliciöst :) Och det var superenkelt när det bara var att fräsa lite lök, hälla i den färdiga púren och lite buljong och kryddor och avsluta med två deciliter grädde.

   Radera