lördag 22 november 2014

Välkommen kära julstämning!

Den här veckan har vi öppnat dörren för julstämningen. Vi har druckit glögg, bakat pepparkakor och lyssnat på julmusik. Det är så fint, jag älskar julen och allt som hör till!


En sats pepparkaksdeg väntade en natt i kylskåpet på att bli indelad i fyra bitar. En bit blev pepparkakor och tre bitar åkte in i frysen för senare bruk. 





Jag hittade också på detta lite annorlunda julreceptet:

Pannacotta med pepparkakssmak (6-10 portioner)

5 dl grädde
5 gelatinblad
2-3 msk mörk sirap
2 tsk pepparkakskryddor (kanel, ingefära, nejlika, ev. kardemumma)

30 g rumstempererat smör
60 g pepparkakor

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Koka upp grädden i en kastrull. Tillsätt sirapen och kryddorna. Ta bort kastrullen från värmen, pressa ur gelatinbladen och lägg i gräddblandningen. Vispa tills gelatinbladen löst upp dig helt och hållet.

Lägg smöret och pepparkakorna i en matberedare och mixa till en jämn smulsmet. Skeda smeten in i portionsformar (espressokoppar, små kaffekoppar eller stora snapsglas). Häll över gräddblandningen. Låt stå i kylskåpet i minst 2 timmar före servering. Går bra att laga dagen innan.

Lätt att laga glutenfri genom att antingen lämna bort pepparkakssmeten helt och hållet eller genom att använda glutenfria pepparkakor.


Barnen har äntligen hittat en lek de kan leka tillsammans. Kuckuu! heter den. Jag har inte mycket tid att ta bild när det gäller och inställningarna är aldrig rätt när man behöver dem, men roligt har det båda, det ser man.


 Imorse när vi kom ner för trapporna såg det så fint ut utanför fönstret med all snö som täckte marken och julljusen som hittat till fönstret den här veckan att man blev riktigt inspirerad att lite lyxa till morgonmålet. Jag hittade en burk Danerolles semlor i butiken häromdagen. De senaste 15 åren har jag bara sett croissanter i den formen, men semlorna är det som vi hade hemma när jag var liten. Den burken hann inte stå i skåpet många dagar innan den fick komma fram och testas. Mmm... Nam vad gott. Hoppas det ännu finns av dem, de skulle gärna få finnas i skåpet varje veckoslut.

Så mysigt med färskt bröd och glada pyjamasbarn och det vackra vinterlandskapet. Man känner sig ju nästan harmonisk.




5 kommentarer:

  1. Svar
    1. Jo, julen har liksom blivit ännu roligare i och med barnen!

      Radera
  2. Hur lyckades pannacottan då? Gillade ni alla den? Blev det för mäktigt..? Har nämligen tänkt laga vitchokladpannacotta med tranbärsmelba till julbordet, men denna variant sku ju definitivt vara lite mer "julig" ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var jättgod och fick bra feedback också :) Den blev ganska "hård" man kanske kunde lämna bort ett gelatinblad.

      Radera
    2. Vitchokladpannacotta med tranbärsmelba låter nog också supergott!

      Radera